Järjestyksenvalvoja on henkilö, jonka tehtävänä on valvoa järjestystä ja turvallisuutta sekä estää rikoksia ja onnettomuuksia toimialueellaan. Järjestyksenvalvojaksi voidaan hyväksyä henkilökohtaisilta ominaisuuksiltaan tehtävään sopiva, 18 vuotta täyttänyt henkilö, joka on suorittanut Sisäasiainministeriön vahvistaman peruskurssin.

Järjestyksenvalvojat toimivat muun muassa kokoontumislain mukaisissa yleisissä kokouksissa ja yleisötilaisuuksissa, majoitus- ja ravitsemisliikkeissä majoitus- ja ravitsemistoiminnasta annetun lain, leirintäalueilla ulkoilulain sekä matkustaja-aluksissa merimieslain nojalla.

Peruskurssin käyneellä on oikeus kantaa työtehtävissä mukanaan käsirautoja, muovisia nippusiteitä sekä enintään 70 cm pituista patukkaa. Järjestyksenvalvojaksi hyväksymisen tekee hakijan kotikunnan poliisilaitos enintään viideksi vuodeksi kerrallaan.

Järjestyksenvalvojaksi hyväksymisen tekee poliisilaitos enintään viideksi vuodeksi kerrallaan. Viiden vuoden välein uutta hyväksyntää hakeva joutuu käymään kahdeksan tunnin mittaisen kertauskurssin.

Voimankäyttökoulutukset eri voimankäyttövälineille ovat suoritettava erikseen. Järjestyksenvalvojalta voidaan tietyissä tehtävissä, esimerkiksi ravitsemisliikkeessä yksin työskentelevältä järjestyksenvalvojalta, edellyttää 16 tunnin kestävä voimankäytön lisäkoulutuksen suorittamista.

Kaasusumuttimen ja teleskooppipatukan kantamisen edellytyksenä on erityisen voimankäyttökoulutuksen suorittaminen hyväksytysti.

Järjestyksenvalvojan peruskurssi (40 h)

Vastaa

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.